Förr var jag mest viktfixerad och allt handlade om vad det stod på min våg. Men den fixeringen har jag äntligen slutat med. Det är hälsan som är viktigare. Lyssna gärna på årets sommarpratare Camilla Läckberg, som pratar om denna ständiga vikthets som råder, framförallt hos oss som är kvinnor! Jag tror att många, liksom jag själv, känner igen oss väldigt mycket i den där ständiga viktkampen som hon berättar så öppet och bra om.

Någon sa: ”Om du inte ger pengar och tid för träning, kommer du förr eller senare att få ge tid och pengar till sjukdom” … det gjorde mig lite omskakad. För det stämmer ju tyvärr.

För mig började en massa småkrämpor komma krypande. Fast jag ihärdigt försvarade mig med att jag promenerar ju varje dag. – Vadå, räcker inte det?

Såklart är det toppen att promenera varje dag, det ska vi fortsätta med. Själv promenerar jag upp till gymmet och kör ett varv styrketräning på vår unika MILON-anläggning, den tar bara 24 minuter för ett varv. Sedan promenerar jag hem. Men hur bra kombo blev inte det?
De muskelfibrer vi behöver kommer då under styrketräningen, men även när jag studsar runt på något kul gruppträningspass. Och på köpet får jag ett starkare skelett och riskerar inte att drabbas lika lätt av folksjukdomen benskörhet med svåra benbrott och frakturer på gamla dar. Det här var viktiga kunskaper jag fick när jag under pandemin utbildade mig till seniortränare som verkligen gav mig en AHA-upplevelse.

Mina smärtor i axeln, runt skulderbladen, kom antagligen från mitt tidigare arbete. Ont i ländryggen, kanske eventuellt från min säng? Måste jag köpa ny?
Ont i höften och lårmuskeln … vad var det? Och knäet som börjat värka av och till … och t.om gett ont i vaden och i fötterna … ja hjälp vad många olika dyra besök hos diverse specialister jag gjort för att försöka lösa de olika smärtsituationerna som dykt upp under olika perioder. Som tur var kom inte alla samtidigt! 😅

Känner du igen dig på något av dessa symptom?

Tänk om jag fattat tidigare att lösningen heter regelbunden träning? Att jag måste göra något åt orsaken, inte bara tillfälliga lindringar av symptomen som kommer smygande för varje år. Att jag borde kunna stå på ett ben och dra på mig skorna utan att riskera att ramla och bryta lårbenet hela livet? Att jag borde kunna böja mig ner till mina fötter obehindrat. Var kom den smygande smärtan, stelheten och minskade rörligheten ifrån?

Och tänk om jag hade förstått tidigare att det är kul att träna när man hittar träningsformer man själv gillar. För visst är det många som liksom jag köpt träningskort som blivit liggande oanvända. Det resulterar förstås i världens dyraste träningspass, och så kan man inte ha det. Men man ville ju ändå någonstans göra något åt sin kropp och hälsa, det var väl därför man köpte sig ett träningskort från början? Vad hände med den viljan sedan?

Det var några av de sakerna jag och min kompanjon Sofia grubblade på när vi ville förändra utbudet i vår friskvårds- och träningsanläggning, hur löser man det så att människor frivilligt väljer att prioritera sin egen hälsa och mer än gärna, väljer att gladeligen i snitt satsa ca 18 kr/dag (ca 15 kr/dag om man är senior) för att kunna träna precis så ofta man själv vill, men såklart tillräckligt ofta för att uppnå de mål och resultat man vill få med att förbättra sin hälsa? Länge?

Att träna ger mig nu istället en stark lyckokänsla, att jag omvandlar lite av mitt eget överflödsfett till bra muskler på köpet, gör att jag inte behöver noja mig längre så mycket över om jag då och då äter något onödigt onyttigt, för min förbränning och ämnesomsättning har kraftigt förbättrats på kuppen, vilket annars är extra svårt när man som jag uppnått klimakterieåldern. Såklart väljer jag också att dra ner på socker och annan skräpmat, det får mig också att bli piggare och gladare!

Och jag citerar gärna Camilla Läckbergs kloka ord:

”Lycka sitter inte i siffror på en våg … jag drömmer nu mera om att vara frisk, må bra, att ha energi att vara med min familj och med de människor jag tycker om, så mycket, och så länge som möjligt.”

Jag drömmer om att ha många produktiva och kreativa år framför mig, att ha kvar min livslust och positiva energi för att orka leka med mina barnbarn, åka på vandringsresor utan att oroa mig för att mina knän ska orka, och att kunna dansa med min man i vardagsrummet, ända in i det sista. Det har jag ökat förutsättningarna för nu.

Om du känner igen dig i mina tankar, tveka inte att höra av dig till mig. Jag bjuder på kaffe och visar vad vi gör uppe hos oss, helt utan kostnad! Kanske har du tänkt tanken … ”jag borde börja träna, men inte just nu …” och isåfall är du långt ifrån ensam.

En stunds träning kan också betyda en stunds avkoppling från all annan tidshets, med väldigt positiva och vetenskapliga bevis på goda effekter på DIN kropp. Unna dig det. För det är DU verkligen värd. För mig fungerar ett härligt och medryckande danspass eller YinYoga som ren och skär lycka och samtidig stresshantering. Jag släpper all stress och allt annat som upptar min tid och tankar och fyller på med viktig energi. En egen stund för mig själv, så bra för både min kropp och mitt sinne!

För livet är HÄR & NU. Skjut inte upp din egen allra bästa hälsa! Det bästa är att det inte är försent att börja nu. Sedan, vet vi ju inget om.

Kram Carin

PPS. Jag har inte ont längre!

Ps. Om du funderat på att börja träna men inte riktigt vet hur, varför och vad, så hjälper vi dig att ta reda på just dina speciella behov. Dessutom har vi ju väldigt trevliga och effektiva TEAM, dvs. små grupper som har samma mål, oavsett om det gäller träning, samma smärtproblematik, rehabilitering eller kanske en viktresa, oavsett om den skulle behöva gå uppåt eller nedåt.

Vi bjuder dig på en personlig hälsoplan (värd 500 kr)!

Anmäl dig här:

Ja tack till personlig hälsoplan utan kostnad