STYRKETRÄNING - bland det viktigaste du kan göra för din framtid

Många tror att styrketräning är svårt. Men det är just därför du kan känna dig trygg hos oss, med att vi hjälper dig att visa hur, och att hitta den styrketräningsform som passar just dig och dina behov bäst. Det handlar inte bara om att ha stora biffiga muskler – svällande biceps och ett imponerande sexpack magrutor – det handlar om att fortsätta att vara stark och frisk.

Om du inte vill träna styrka för att det är roligt
– gör det för din hälsa!

 

Att ha en stark bål skyddar dig från ryggproblem och vältränade axlar ger dig bättre hållning och minskar risk för smärta i axlar och nacke. Starkare ben kommer också att hjälpa dig i andra sporter som t.ex. padel och löpning.

Du som redan styrketränar regelbundet är bara att gratulera! Det finns väldigt mycket forskning som visar alla hälsofördelar!

Här är några av de positiva effekterna som följer av att styrketräna:

1. Muskler hjälper dig gå ner i vikt
Hör du till dem som vill gå ner i vikt men tycker att det är svårt? Tränade muskler kräver mer energi även i vila som kan tas från kroppens fett. Muskler är därför effektiva för kroppens egen fettförbränning.

2. Det är väldigt bra för hjärtat
En studie från St Georges University från 2018 visade att både löpning och styrketräning gav positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa, men att styrketräning oväntat visade sig vara en aning mer effektivt för att minska riskfaktorer för hjärtsjukdom.

3. Bra mot diabetes typ 2
Styrketräning har visat sig kunna öka insulinkänsligheten vilket ger en långsiktig blodsockerkontroll. Samma studie som ovan visade också att framförallt personer över 45 år som styrketränar regelbundet drabbas i mindre utsträckning av diabetes typ 2, eller åldersdiabetes.

4. Styrketräning är bra mot högt blodtryck
Det är redan känt att konditionsträning har positiv inverkan på högt blodtryck, men nyare forskning har visat sig att detta även gäller styrketräning.

5. Styrketräning motverkar benskörhet (osteoporos)
Benskörhet är en sjukdom som tyvärr drabbar stora delar av befolkningen, framför allt när man blir äldre. Kvinnor drabbas oftare och hårdare än män. Forskning visar att tung styrketräning ökar bentätheten, vilket minskar risken för benbrott och benskörhet. Den positiva effekten kvarstår så länge man styrketränar regelbundet, och avtar relativt snabbt om man slutar.

6. Minskar klimakteriebesvär
En studie gjord vid Linköpings Universitet visar att det finns ett tydligt samband mellan styrketräning och minskade besvär vid klimakteriet.

7. Bromsar demens
Australiska forskare kom i en studie fram till att styrketräning kan förbättra den kognitiva förmågan och att styrketräning minskar risken för demens högst betydligt.

8. Styrketräning gör dig faktiskt smartare
Det finns forskning som påvisar skillnader på effekterna på hjärnan av olika typer av träning: konditionsträning förbättrar framför allt det episodiska minnet, medan styrketräning främst förbättrar den kognitiva förmågan och det associativa minnet. Så för bästa effekt för din hjärna, träna både kondition och styrka!

9. Motverkar åldrandets förändringar
Styrketräning förebygger och motverkar många åldersförändringar som t.ex. artros, artrit, hjärt/kärl-problem, många typer av ryggproblem osv. på ett sätt som andra träningsformer inte gör. Slipper man dessa problem får man automatiskt en förbättrad livskvalitet oavsett i vilken ålder man befinner sig!

10. Gör dig gladare
Forskning visar att fysisk aktivitet, särskilt muskelstärkande sådan som styrketräning, kan minska depressiva symtom i samma grad som antidepressiva läkemedel och terapi. Dessutom har rätt utförd styrketräning, inga negativa biverkningar.

Källa: Läkartidningen, SVT, Forskning och framsteg, tidningen Måbra.